HoloLens 2 in de ouderenzorg
Door Daniël Schinkel, Operationeel Directeur / Co-founder http://www.velicus.nl/
De nieuwste Mixed Reality bril van Microsoft, genaamd de HoloLens 2, timmert al aardig aan de weg. Een van de meest gebruikte applicaties is Remote Assist, waarmee je geavanceerd kunt videobellen. Met name in de industrie, medische sector en offshore heeft dit al een grote impact op de manier van werken. Sinds december 2020 wordt de bril ook ingezet bij een regionaal project waarin 10 ouderenzorgorganisaties in de regio Gooi & Vechtstreek en Almere participeren.
Velicus is in samenwerking met deze zorgorganisaties gestart met het onderzoeken van verschillende toepassingen. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of de Mixed Reality (MR) bril in combinatie met Remote Assist kan ondersteunen bij het beoordelen en behandelen van bewoners en cliënten. De zorgprofessional draagt de bril en kan contact leggen met een Specialist Ouderengeneeskunde, zodat diegene door de ogen van de zorgprofessional kan meekijken.
AR, VR, MR, XR... om gek van te worden al die termen! Benieuwd naar het verschil? Kijk dan naar deze korte explainer video
Videobellen met specialist
Met camera’s aan de voorzijde van de bril kan het zichtveld van de drager gedeeld worden. Via Remote Assist wordt een specialist of expert op afstand ingebeld via Teams. Er zijn verschillende rollen binnen en buiten de organisatie door Velicus geschoold om te werken met de bril. Daarnaast zijn de specialisten die worden ingebeld getraind in Teams en de bijbehorende functionaliteiten voor het videobellen met een HoloLens 2.
Het is mogelijk om als specialist aantekeningen en annotaties te maken in het gezichtsveld van degene die de bril draagt. Zo kun je bijvoorbeeld pijlen of cirkels plaatsen om belangrijke plekken op het lichaam te markeren, of documenten delen die vervolgens als panels tevoorschijn komen. Deze belemmeren het zicht van de drager niet, omdat ze overal in de ruimte kunnen worden geplaatst. Op deze manier blijft er oogcontact met de bewoner of cliënt.
Meerwaarde
De eerste resultaten tonen onder andere aan dat er in meerdere gevallen reistijd wordt bespaard en dat een deel van de bezoeken van een Specialist Ouderengeneeskunde aan de COVID-unit opgevangen zijn door middel van meekijken met de HoloLens 2. We zien verder dat zorgprofessionals zeer bereid zijn om deze techniek te gebruiken en ook de toegevoegde waarde snel inzien. Gezien we aan het pionieren zijn zien we wel dat er aandacht nodig is voor adoptie en verandermanagement.
Het project loopt officieel af in juni 2021 maar er wordt gekeken naar een opschaling en voortzetting van het project. Zo worden er meer mensen geschoold in het gebruik van de bril en onderzoeken wij of er met meerdere (externe) organisaties contact gelegd kan worden. Naast de initiële 10 zorgorganisaties is er ook recent een regionaal ziekenhuis aangesloten voor een toepassing Wondverpleging op afstand.
Mixed Reality veiligheidstrainingen
Velicus heeft in samenwerking met Het Oranje Kruis de CPR+ applicatie ontwikkeld. Deze Mixed Reality app op de HoloLens 2 leert je reanimeren. De cursist krijgt in de app volledige begeleiding en instructies voor de onderwerpen reanimatie, AED & stabiele zijligging. Verder zijn wij bezig met de ontwikkeling van verschillende modules voor veiligheidstrainingen.
Er zijn al een aantal Nederlandse BHV-opleiders die met de bril en de reanimatie applicatie werken. Zij leveren de bril en reanimatiepop voor een bepaalde periode af bij de opdrachtgever of gebruiken de HoloLens op de eigen locatie. Vervolgens kan de app als los onderdeel gebruikt worden, deel uitmaken van een cursus of ingezet worden tijdens groepslessen. Zo kun je bijvoorbeeld het zicht van een cursist met de bril op delen met een scherm, zodat een groep kan meekijken.
We kunnen natuurlijk over onze app blijven praten, maar zien is geloven. Benieuwd? Bekijk dan even onze demovideo.
CPR+
In de applicatie zijn een aantal onderdelen verwerkt om zo goed mogelijk te leren reanimeren:
- Je start met een korte introductie van de app en de HoloLens 2, zodat je hier vertrouwd mee raakt.
- Vervolgens kijk je een 3D video van een instructeur die handelingen voordoet, uitleg geeft en vragen stelt waar jij antwoord op moet geven.
- Na dit theoriegedeelte is het tijd om zelf te oefenen met de slimme reanimatiepop. Deze is gekoppeld met de HoloLens 2 en geeft real-time feedback over onder andere borstcompressies en beademingen. In deze fase worden gesproken instructies en visuele hints gegeven. Als er een handeling fout gaat, dan krijg je feedback over wat er fout ging. Daarnaast kun je direct een instructievideo oproepen waarin de handeling wordt voorgedaan.
- Na succesvol oefenen is het tijd voor de praktijksessie. Hierin krijg je alleen hints als je er niet uitkomt. Je bent geslaagd als je alle handelingen juist hebt afgerond.
- Is de praktijksessie succesvol volbracht, dan speel je het examen vrij. Het examen is niet makkelijk, maar een beetje uitdaging kan nooit kwaad. Zeker gezien het in de werkelijkheid ook lastiger is dan je denkt. Er worden geen hints meer gegeven, de klok tikt en je kunt niet te lang wachten met handelen. Dit examen is gericht op EHBO-niveau. Cursisten die graag een certificaat van Het Oranje Kruis willen behalen, moeten dan ook slagen voor het examen.
Goede ideeën?
Mixed Reality biedt ontzettend veel mogelijkheden, dus jij zult vast ook goede ideeën hebben. Velicus helpt om deze ideeën tot leven te brengen. Zo verkennen wij in samenwerking met een BHV-opleider de ontwikkeling van een app waarmee je EHBO en BHV handelingen in een scenario en omgeving kunt oefenen. Je staat bijvoorbeeld in een gangpad met aan beide kanten gevulde schappen. Je hoort dat de supermarktmanager wordt omgeroepen om naar kassa 3 te komen. Een persoon met winkelmandje komt de hoek om en loopt jouw richting op. Na het bukken om iets van de onderste plak te pakken zakt deze persoon plots in elkaar en nu moet je gaan handelen. Ben je geïnspireerd, heb je wilde ideeën of interesse in een eigen applicatie? Neem gerust eens contact op!
Nieuwe eigen applicaties
Naast de CPR+ applicatie zijn wij ook bezig met de ontwikkeling van een brandblus-module met een variatie aan blussers. Zo ga je verschillende type branden te lijf en zie je wat voor reacties de blussers veroorzaken. Zo maakt een vlam in de pan blussen met water of een deksel een explosief verschil.
In de zomer start Velicus met de ontwikkeling van meer modules voor Veiligheid en Zorg. We kijken hierbij naar onderwerpen als evacuatie, EHBO en veiligheid. Zelf ideeën of nog brandende vragen? Laten we eens afspreken voor een gratis demo of vrijblijvend gesprek.
En dan nog dit:
Met Mixed Reality kun je op elk moment jouw volledige omgeving in kaart brengen. Met een Mixed reality headset – zoals de HoloLens 2 – worden digitale objecten geprojecteerd. Deze elementen kunnen interacteren met (objecten in) de omgeving, maar ook met elkaar. Een nieuwe werkelijkheid is gecreëerd. Dit kan op kantoor, bouwlocatie, fabriek, zorginstelling of school. Het maakt niet uit, de mogelijkheden zijn daar en klaar om toe te passen op elke unieke situatie
Dit betekent een enorme omslag in informatieoverdracht. Lesstof en ondersteuning kan nu visueel worden overgebracht zonder fysieke aanwezigheid van een expert of instructeur. De gebruiker krijgt uitleg van bijvoorbeeld een expert op afstand of een 3D projectie van een instructeur. Zo komt dit niet alleen de efficiëntie en effectiviteit zelf ten goede, maar dit kan ook kosten besparen door dure fysieke ondersteuning en lesstof virtueel over te brengen.
Ben jij benieuwd wat dit kan betekenen voor de Zorg en Educatie? Schrijf je nu in voor deze webinar. https://mktoevents.com/Microsoft+Event/271888/157-GQE-382