Door: Chantal Hesseling, hogeschool NHL/Stenden

Verandertrajecten kunnen de spreekwoordelijke pain in the ass zijn als het gaat over knopen doorhakken en alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Maar wat als je deze trajecten én leuker kunt maken én op een innovatieve manier tot een effectief en duurzaam resultaat kunt komen? Serious gaming is het antwoord.

Voor elk vraagstuk en werkveld

De master Serious Gaming van NHL Stenden Hogeschool leidt professionals op die zich met name richten op de toepassing van serious gaming in een maatschappelijke context. Hierbij gaat het niet alleen over het toepassen van een game, maar over het gehele traject van de probleemanalyse tot het ontwerpen van de transfer. Tijdens deze tweejarige professionele deeltijdmaster leren studenten onder andere hoe serious gaming kan bijdragen als oplossing bij verandervraagstukken. Het bijzondere van deze professionele master is dat de studenten, door hun gevarieerde achtergrond vaak een unieke toepassing weten te vinden. Zo zijn er studenten die zich op het onderwijs richten en serious gaming inzetten binnen de ontwikkeling van zelfsturende teams. Andere studenten zijn werkzaam zijn in de zorg en willen cliënten motiveren om tot een meer actieve levensstijl te komen. Hoe doe je dat? In beide situaties biedt serious gaming het antwoord.

Games gebruiken om een gewenste situatie te krijgen

Studente Agnieszka Buursma-Kostrowska (40) volgde de deeltijdmaster Serious Gaming. Dit deed ze naast haar baan als ICT-inkoper bij een nutsbedrijf en het moederschap. “Na tien jaar werkervaring in de ICT-inkoop was ik toe aan iets nieuws. Ik wilde me verder ontwikkelen, iets wat ik op dat moment miste in mijn baan. Ik ben sterk geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en menselijke relaties in combinatie met ICT en innovatie. Dat maakte deze master zo interessant. Mijn werkgever moest ik nog wel even overtuigen. Bij Serious Gaming denken mensen al snel aan spelletjes, dus ik moest wel kunnen uitleggen hoe dat aansloot bij mijn werk als inkoper. Maar deze opleiding gaat echt niet alleen over games maken. Je wordt geen game-engineer; veel meer gaat het over verandermanagement, over verbeteren en innoveren, en dat speelt overal een rol. Je leert games gebruiken om een gewenste situatie te krijgen. Deze studie kun je daardoor eigenlijk overal mee combineren.”

Echte opdrachten

“In totaal heb ik drie projecten gedaan voor mijn huidige werkgever en daarnaast nog games ontwikkeld voor andere opdrachtgevers. Als afstudeerproject bouw ik nu voor mijn werkgever een game die een complex proces simuleert waar we in ons bedrijf tegen aanlopen. Zo’n game kan overigens digitaal of analoog zijn. Ik ben zelf meer fan van analoge games, omdat je daarbij fysiek elkaars reactie kunt zien. Ook onthoud je dingen beter als je met tastbare spullen bezig bent. Mijn afstudeergame is bijvoorbeeld een puzzel met vijf vraagstukken, waaronder minigames met lego of simpelweg met pen en papier.”

Lees hier het hele verhaal van Agnieszka Buursma-Kostrowska.

(https://www.nhlstenden.com/ervaringsverhalen/agnieszka-buursma-kostrowska)

Wil je meer weten over de Master Serious Gaming of de mogelijkheid om samen te werken met deze opleiding? Bezoek de website (https://www.nhlstenden.com/hbo-opleidingen/master-serious-gaming-master-deeltijd).