Uw gasthoofdredacteur: Wim Veling
We leven in spannende tijden. Ik bedoel nu niet de corona crisis die ons allemaal beheerst, zowel in werk als thuis. Virtual Reality (VR) lijkt nu toch eindelijk echt door te breken. Ik werk als onderzoeker en psychiater nu zo’n tien jaar met VR. Eerst was dat exotisch, ik moest steeds uitleggen wat VR was. En steeds sparen om weer een klein stukje verder te kunnen ontwikkelen. Wat is er veel veranderd! De VR brillen zijn tien keer beter geworden en de apparatuur is een heel stuk goedkoper sinds VR voor de consumentenmarkt is ontwikkeld. Daar profiteren we graag van. De laatste paar jaar duiken steeds meer VR bedrijfjes op die op creatieve en innovatieve manieren oplossingen bieden voor het vergroten van mentale weerbaarheid en het verminderen van stress en psychische problemen. Ook zien we steeds betere VR trainingen aangeboden worden aan werknemers die paraat moeten staan in soms moeilijke of gevaarlijke omstandigheden. In deze nieuwsbrief kunt u elf prachtige voorbeelden zien.
De eerste VR bril werd al in 1968 gemaakt, door Ivan Sutherland. De bril werd het zwaard van Damocles genoemd omdat het loodzware gevaarte aan een sterke kabel aan het plafond bevestigd moest worden. Lange tijd was VR iets futuristisch, iets voor computerwetenschappers en nerds. In de jaren ’90 werden de eerste VR therapieën gemaakt. Heel eenvoudig, met blokkerige hoge gebouwen waarmee mensen van hun hoogtevrees af konden komen. Langzaam kwamen er meer toepassingen. Met militairen werd een VR systeem gemaakt om veteranen te helpen die van een uitzending terug kwamen met een posttraumatische stress stoornis. Daarna volgden vele andere toepassingen. Van stress tot verslaving, schizofrenie en eetstoornissen, overal is VR goed bij te gebruiken. In mijn VR mental health onderzoekslab in het UMCG (https://vrmentalhealth.nl/) ontwikkelen en testen we nieuwe VR behandelmethodes voor psychische problemen, bijvoorbeeld VR cognitieve gedragstherapie en VR agressie preventie training.
De volgende fase voor VR breekt aan. De komende jaren zal VR gewoon moeten worden in de zorg en het bedrijfsleven. We weten dat VR werkt, dat het nuttig kan zijn en effectief. Maar implementeren op grote schaal is echt nog een grote uitdaging. We hebben meer kennis en ervaring nodig. Over welke VR interventies werken, waar VR echt toegevoegde waarde heeft, hoe VR toepassingen werken, en hoe VR in de dagelijkse praktijk ook echt gebruikt gaat worden. Het lezen van alle bijdragen in deze nieuwsbrief maakte me blij en optimistisch. We zijn goed op weg!