VR Slachtofferbeleving OM
Capitola (www.capitola.nl) is Nederlands grootste AR/VR bedrijf en is specialist in virtuele simulaties waaronder IC traumaverwerking, onboardings-simulaties voor het Erasmus MC, COPD traininstools voor farmaceut Novartis, veilig fietsen training voor Gemeente Amsterdam en verschillende simulatie voor het Openbaar Ministerie (OM). In dit artikel belichten we de totstandkoming van de slachtoffersimulatie voor het OM.
Binnen het OM is er steeds meer aandacht voor slachtofferbeleving in het beoordelen van strafzaken door de rechterlijke macht. Om de rechters te laten ervaren wat het betekent overvallen te worden heeft Capitola samen met het OM een training ontwikkeld waarbij de gebruiker ‘aan den lijve’ ondervindt hoe een overval voelt en wat de neveneffecten hiervan zijn. Om inzicht te krijgen in de ervaring en de impact op het leven van het slachtoffer zijn er in de voorbereiding verschillende gesprekken geweest met slachtoffers zelf. Niet alleen de overval zelf blijkt traumatisch te zijn, maar vooral ook het verlies van het vertrouwen, dat is meerdere gevallen leidt tot PPTS met de daarbij horende resultanten.
Op basis van verschillende waargebeurde verhalen is er een ‘gemiddelde’ scene geschreven.
Tijdens het ontwikkelen en het verdiepen van het script zijn er wekelijks 3D prototypes gemaakt voor het OM ter beoordeling van de ervaring. Zo konden ze op met een VR bril in vroegtijdig stadium d.m.v. een 3D setting en 3D karakters een gevoel krijgen bij het verhaal, de timing en de impact.
Voordeel hiervan is dat 90% van het product als voor de eigenlijke shoot is geoptimaliseerd en goedgekeurd. Na goedkeuring op het 3D script door het OM is er een casting opgestart voor de shoot. Bijzonder detail: de overvaller die is gecast heeft een crimineel verleden en kan vanuit eigen ervaring de overval zo echt en oprecht mogelijk laten lijken. De filmopnames zelf vonden plaats in een avondwinkel in Amsterdam Noord. Doordat er echte (onklaar gemaakte) wapens werden gebruikt om de scene zo levensecht mogelijk te maken, is er een speciaal productieteam ingezet om controle op de handelingen van de spelers en omstanders te houden. De 360 graden camera werd geplaatst op de plek van de hoofdpersoon: achter de toonbank naast de kassa. De acteurs moeten wennen aan het feit dat ze geen mens overvallen maar een camera, die de ogen van de verkoper vertegenwoordigd. Dit vraagt om een goede begeleiding van de regisseur. Er moet immers een kunstmatige emotie worden opgewekt. Tijdens de edit wordt er net als in reguliere filmproducties veel gebruik gemaakt van geluidseffecten. Dit om de film echt meeslepend te maken en je als kijker emotioneel in te betrekken om je zo verbonden te voelen met de situatie. Vooral als je in de gedachten van de hoofdpersoon wil zitten, moet de sfeer van de film daarin helpen.
De VR simulatie wordt momenteel ingezet tijdens bijeenkomsten binnen het OM als onderdeel van de voorbereiding en bijscholing van de rechterlijke macht.